Integer coachen: "Practice what you preach"

Vandaag kwam ik twee posts tegen waarin werd verteld dat het als psycholoog/psychiater of coach belangrijk is dat je doet wat je zegt. Of in het prachtige Engels ook wel: “Practice what you preach”. En dat kan ik alleen maar beamen vanuit mijn eigen coachingspraktijk. Niet omdat ik dat vind, want wat heb ik nou te vinden van iets. Daar gaat het hier helemaal niet om. Maar omdat ik het vanuit de energie die ik zelf draag en wat ik dan in degene die ik coach zie, mechanisch gezien ook moet kunnen verantwoorden. 

 

Ik vind integer coachen ontzettend belangrijk. En dat maakt dat ik als coach een hele duidelijke afweging maak van te voren of ik iemand wel of niet live ga ontmoeten wat betreft het coachen. Dat is misschien best wel even raar om te lezen, want coachen is toch bij uitstek iets wat je live doet? Ja, dat is bij uitstek iets wat 1-op-1 wordt gedaan. En toen ik Human Design nog niet in mijn leven had, zou ik het hier absoluut mee eens zijn geweest. De aandacht voor de ander, de wijze waarop je met elkaar communiceert, het respect voor de tijd die de ander in jou investeert (en vice versa) en de waardering die er over en weer kan worden gevoeld.

 

Maar…

 

Ik kijk hier nu anders tegenaan. De reden dat ik hier anders tegenaan kijk, is omdat ik nu mijn eigen design weet en dus ook weet waarin ik anderen beïnvloed als we in een intieme 1-op-1 setting verblijven. Op het moment dat ik in aanwezigheid ben van iemand anders, kan ik de ander nooit echt ZIEN. Omdat ik dan niet meer mezelf ben en dus beïnvloed word door de conditionering van de ander, maar ook omdat de ander dan niet meer volledig zichzelf is door de conditionering die ik mee breng. 

 

Op het moment dat twee mensen samen zijn (let op, dit geldt dus ook voor relaties), ontstaat er een nieuwe energievorm die twee mensen één nieuw wezen maakt. De versmelting dus van twee persoonlijkheden naar een onzichtbare nieuwe energievorm. “Oooooh wat is dit weer lekker zweverig allemaal Marieke, ik haak af”. Dat mag natuurlijk. Maar ga eens bij jezelf na. Hoe ben je bij de ene persoon en hoe ben je bij de andere persoon? Als je daar heel open en eerlijk naar kijkt. Dan zit daar als het goed is echt verschil in. En dat is niet omdat je zelf verandert, maar dat is omdat je wordt beïnvloed, liever nog geconditioneerd, door de ander die bij jou in je energieveld komt.

 

Als ik met klanten werk die ik ga coachen, dan pas ik mijn offerte aan op de klant. Dat wil zeggen, ik kijk naar hun design en daarin neem ik mee of het een 1-op-1 sessie kan zijn, of juist niet. Omdat ik integer wil coachen. Ik wil de ander zien zoals deze echt is en dat ook zelf laten beleven en voelen. En dat kan in veel gevallen beter online dan 1-op-1. Omdat je dan niet geconditioneerd wordt. 

 

Een praktisch voorbeeld om dit toe te lichten. Ik heb een ego, wilskracht. Veel mensen (65%) van de bevolking hebben dat niet. En daar is helemaal niets mis mee. Het zegt alleen maar dat je je niet hoeft te bewijzen ten opzichte van anderen. Dat je goed genoeg bent. Wat een prachtige boodschap die je iemand mee kunt geven. Maar zodra iemand bij mij in een 1-op-1 sessie komt, voelt degene mijn wilskracht. En versterkt deze zelfs. Hoe ziet dat er dan praktisch uit? 

 

Stel ik help iemand om te stoppen met roken. Mooi doel toch? Ik heb de wilskracht om te stoppen met roken. Ik heb nooit gerookt, maar ik heb wel ernstig nagel gebeten en gesnoept en feitelijk zijn dat ook verslavingen. Zeker suiker is gewoon verslavend. Ik ben zowel gestopt met nagelbijten, als gestopt met snoepen. Punt. Gewoon omdat ik dat wilde. Mijn advertentie (of verkooptruc) zou dan dus zijn: 

 

“Ik kan je helpen van je rookverslaving af te komen, ik heb het zelf zo en zo gedaan, dat kun jij ook!”. 

 

En dan is het in de 1-op-1 sessie dus heel eenvoudig voor die persoon om te zeggen: ja, ik ga absoluut stoppen met roken. Ik heb die wilskracht en ik kan dat zelfs nog beter dan jij! 

 

Mooi, doelstelling behaald. Degene die van het roken af wil, voelt bij mij de wilskracht en gaat met de belofte dat deze bij de volgende afspraak nog niet heeft gerookt naar buiten. Deze persoon voelt dat in mijn aanwezigheid ook daadwerkelijk tot in de haarvaten. En om het te bekrachtigen (want dat moet natuurlijk wel bewezen worden) schrijven we het ook nog even op. “Ik, (naam roker) ga stoppen met roken, ik heb de wilskracht om dat te doen en ik beloof mezelf dat ik dat ga waarmaken”.

 

Marieke de coach rekent de factuur af en beiden zijn we tevreden (ik krijg er nu al de kriebels van als ik dit opschrijf, want mijn hele lijf zegt: nee, dat is niet wat jij wilt zijn. Gelukkig is het maar een voorbeeld).

 

Vervolgens loopt degene die net deze stevige afspraak heeft gemaakt met een nog tevreden gevoel de deur uit. Maar zodra deze persoon het hoekje om is, uit mijn energie dus, is de wilskracht en het gevoel wat er in de 1-op-1 sessie was volledig verdwenen. En wanneer deze persoon dan vervolgens langs een supermarkt komt, stapt deze naar binnen en koopt zich een pakje sigaretten en voelt zich daardoor nog ellendiger dan daarvoor…. 

 

Ik kan dat dus niet aanzien. Ik verkoop dan ook geen wilskracht aan mensen, ik maak een deal op basis van een integere, zuivere coaching, waar mogelijk 1-op-1, maar meestal dus gewoon online. Omdat ik hier ben om daarin zuiver te zijn. Ik verkoop liever geen gebakken lucht. Dat heb ik in mijn leven al veel te vaak gedaan zonder dat ik dat in de gaten had.

 

Dus, wil je echt eerlijke coaching, iets wat je daadwerkelijk verder helpt in je leven, waarbij ik ook zal aangeven wat je wel en wat je niet kunt verwachten, dan ben je heel erg welkom in mijn praktijk. Het opent je ogen, het geeft je inzichten en het is niet eenvoudig. 

 

“What you see is what you get”. Dat is wat het is. Ik laat je niet zwemmen, ik geef je handvaten mee waar je mee aan de slag kunt, waar je praktisch mee kunt oefenen, maar wel iets wat bij jou past. Want uniek zijn betekent ook uniek behandeld worden. Als bijzonder, mooi en authentiek mens. We zijn het allemaal.