Wilskracht

De Dikke van Dale online beschrijft wilskracht met één woord: Energie. Kernerman Dictionaries is iets uitgebreider:

De wilskracht zelfst.naamw. (m./v.)

Uitspraak: [ˈwɪlskrɑxt]

Afbreekpatroon: wils·kracht het vermogen om iets te willen en die wil ook uit te voeren

Voorbeeld: `Stoppen met roken vereist veel wilskracht.`Synoniemen: doorzettingsvermogen, volharding

Wilskracht is dus de mogelijkheid om ergens in door te zetten. Een uithoudingsvermogen hebben op iets waardoor je met behulp van je wilskracht een resultaat bereikt. Echte wilskracht is indrukwekkend om naar te kijken. Het zorgt bij veel mensen voor een zekere vorm van bewondering. Admiratie bijna. Het is een pure kracht die wanneer je deze tot je beschikking hebt, daadwerkelijk tot grote prestaties kan leiden. 

Ego

Binnen Human Design komt wilskracht uit het Hartcentrum. Ook wel het Egocentrum genoemd. Een krachtige motor die een biologische verbinding heeft met de maag, het hart, de galblaas en de thymusklier. Wilskracht is dus ook een vorm van ego power, verbonden met de materiële wereld, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dit is het centrum wat de drive laat zien voor het overleven in de materiële wereld en gevestigde gemeenschappen. 

Verlangen

Niet iedereen heeft consistente en betrouwbare toegang tot wilskracht. Sterker nog, een groot deel van de wereldbevolking heeft er geen consistente en betrouwbare toegang toe. Soms is het er wel en soms is het er niet. En wanneer je geen consistente toegang hebt tot wilskracht, dan betekent dit dat je er wel een groot verlangen naar hebt. En dat uit zich in het jezelf willen bewijzen dat je de wilskracht hebt. En dat is feitelijk helemaal niet wat je hoeft te doen. Want als je jezelf wilt bewijzen dat je de wilskracht hebt en het blijkt toch niet te lukken, dan zorgt dat letterlijk voor klachten in je lijf. Je vraagt immers iets van jezelf waar je absoluut niet op kunt vertrouwen. En dat hoeft ook niet, want niet iedereen is hier om zichzelf te moeten bewijzen. 

Mooier, beter, slanker, jonger…

En als je dit dan weet, en je weet dat 65% van de wereldbevolking niet de consistente en betrouwbare toegang tot wilskracht heeft, hoe kijk je dan vervolgens naar de wereld van de reclame? Dat is DE plek waar we als mensen worden verleid om onze wilskracht in te zetten op het verbeteren van onszelf of van het bewijzen dat we het wel kunnen. Hoeveel boeken er geschreven zijn over allerlei diëten en afslankmodules. Cursussen die je leren hoe je het best kunt stoppen met roken, of zelfs hulpmiddeltjes zoals nicotinestickers die je hierbij van dienst zouden kunnen zijn. En in de kern hebben ze allemaal te maken met het in de etalage zetten van het bewijzen van je eigenwaarde en van je zelfvertrouwen (om daar dan ook vervolgens veel geld aan te verdienen). Het verbeteren van jezelf ten opzichte van anderen. Je bewijzen ten opzichte van de ander, omdat je je meet aan de ander. En dat is een uitputtend en energie slurpend proces.

Uniek

Want feitelijk hoef je jezelf niet te meten aan de ander. Sterker nog, je KUNT jezelf niet vergelijken met een ander. Want iedereen heeft een eigen unieke imprint meegekregen. En die imprint maakt wie jij bent en wat je hier te brengen hebt. Daar hoeft niets aan verbeterd te worden. Daarin hoef je je niet te bewijzen, dat hoef je alleen maar te zijn. 

Beloften nakomen

Als je wel consistente en betrouwbare toegang hebt tot je wilskracht, dan kun je deze inzetten en is het gezond voor je om jezelf te bewijzen. Dan kun je laten zien aan anderen hoe het is om op basis van wilskracht iets te bereiken. Dan kan het inspirerend zijn voor anderen. Het is een kracht die maakt dat je de belofte die je doet ook daadwerkelijk na komt. En het zorgt er voor dat je werk kunt verzetten en prestaties kunt leveren. Maar na hard werken is het hard rusten. Wilskracht is namelijk geen energiebron waar je oneindig uit kunt putten. Als het op is, is het op. Een gezonde balans tussen werk en privé. Competitief zijn van nature, maar ook goed tegen je verlies kunnen als je een keer niet de eerste bent.

Hoe zit het voor jou?

Misschien ben je na het lezen van dit verhaal benieuwd waar ik deze ‘wijsheid’ vandaan haal. Of wil je zelf weten of je wel of geen consistente toegang hebt tot wilskracht en of je misschien onterecht bezig bent om jezelf te willen bewijzen? Neem dan contact met me op. Misschien valt er wel een last van je schouders...